Total Art
Nemzetközi Müvészeti Egyesület

Galéria:
Pécs, Király utca 24.

Német értékek Baranyában

A "Baranyai Nemzetiségi Körkép" keretében év végéig mutatkoznak be a Baranyában élő nemzetiségek a Total Art Egyesület szervezésében, Pécsett. 2015. szeptember 25-én nyílt meg a "Német értékek Baranyában" című kiállítás, amely október végéig várja az érdeklődőket a pécsi, Király utcai Galériában.Az Egyesület várja az iskolák jelentkezését, a kiállítások népismeret órának is helyszínt biztosítanak.

A baranyai, legnépesebb számmal jelenlévő négy nemzetiség közül a horvátok augusztus végén kezdtek "A horvátok sokszínűsége és kultúrája Baranyában" című kiállítással, ahol Baranyában egyedülálló módon és egy időben jelent meg a megyében élő négy horvát népcsoport kultúrája, történelme és építészete is.

2015. szeptember 25-én nyílt meg a "Német értékek Baranyában" című kiállítás, amely október végéig várja az érdeklődőket a pécsi, Király utcai Galériában. A rendező, Total Art Egyesület egyedi módon határozta meg a német értékek baranyai bemutatását, speciális tematika szerint emelt ki egyes elemeket, hangsúlyozva a német érték teremtés szerepét ezeken a területeken.

A "Német értékek Baranyában" című kiállítás egyik fontos része a baranyai németek építészete. Tipikusak a paraszt házaik, a gerendás építőművészetük is. A tárlat fontos eleme a német tájházak bemutatása is, hisz közel 20 van a megyében. 
A kiállításon megismerkedhetünk hagyományos mesterséget még űző népművészek (Timmel Cintia, Gradwold Zsolt – keramikusok) alkotásaival, illetve kortárs képzőművészek (Trischler Ferenc, Dechandt Antal – szobrászművészek) műveivel is.

Szintén kiemelt helyet kaptak – a Baranya megyei Levéltár segítségével kikutatott – olyan hiteles történelmi dokumentumok, melyek rávilágítanak a baranyai neves német iparosok és kereskedők megyei jelenlétére, többek között megismerhetjük az Angster – világhírű orgonaépítő dinasztiát is.

A német hónap fővédnöke, dr. Gerner Zsuzsanna, pécsi német tiszteletbeli konzul támogatásával a Pécsi Tudományegyetem - PTE - hallgatóinak diploma munkáiba is beleolvashatunk a tematikákhoz kapcsolódóan, többek között Bock Patrícia Villányról készült írásába.

A "Baranyai Nemzetiségi Körkép" rendezvénysorozatát a németek után a baranyai szerbek, majd a romák programsorozata zárja ebben az évben.

További felvilágosítás kérhető: totalart.pecs@gmail.com
www.totalart2014.eu

http://os.mti.hu/hirek/110766/a_total_art_nemzetkozi_muveszeti_egyesulet_kozlemenye-1_resz

http://os.mti.hu/hirek/110767/a_total_art_nemzetkozi_muveszeti_egyesulet_kozlemenye-2_resz