Total Art
Nemzetközi Müvészeti Egyesület

Galéria:
Pécs, Király utca 24.

Rozsnyai Ilona nemzetiségi központot épít

Tavaly a megyeszékhely, idén már Baranya nemzetiségei mutatkoznak be a Király Galériában (Király u. 24.). Az ötlet beszélgetőpartnerünktől, Rozsnyai Ilonától származik, aki egyben a programok motorja és fejlesztője is, s nem kisebb dolgon ügyködik, mint az országban egyedülálló intézmény, egy pécsi székhelyű nemzetiségi központ létrehozásában.

– Budapesti létére mindinkább összefonódik a sorsa Péccsel. Mi hozta a városba?

– Egyértelműen a kultúra. Az ATV csatorna híradójának a főszerkesztőjeként az ezredfordulón a pécsi országos színháztalálkozó miatt érkeztem először, mert akkoriban egyre gyakrabban készítettem kulturális tévésorozatokat is. Véleményem szerint ugyanis ahhoz, hogy a politikát elviseljük, igen nagy szükség van a kultúrára. Másfél éve pedig itt élek, és egyedülálló országos projekten dolgozom.

– Merre tart ez a nemzetiségi körkép sorozat?

– Kezdjük ott, hogy már a 2006-os (!) pécsi EKF pályázatomban is kiemeltem a nemzetiségi kultúra fontosságát. Tavaly pedig elindítottunk egy hároméves programot. Első évben a tíz Pécsett élő nemzetiség mutatkozott be, most a 13 baranyai nemzetiség kap lehetőséget, a hétvégi örmény összeállítás például már a negyedik ilyen kiállításunk az idén. Jól haladnak ugyanakkor a tárgyalások helyi és kormányzati szinten, hogy megvalósuljon itt egy országos hatáskörű nemzetiségi központ is.

– Televíziós újságíróként miről ismerhetik a baranyaiak?

– Többek között a Bogármese című egész estés táncos mesejátékot rendeztem, emellett az ATV-n 25 egyórás portréfilmem volt látható. Létrehoztam a Művészdobogó díjat is, mely a Príma Primissima előtt működött, hasonló tartalommal, s olyan hírességek kapták meg, mint Kiss B. Attila, Csákányi Eszter vagy Mihályi Győző. Négyszáznál több alkalommal került képernyőre a Színházi látcső aktuális kultúrsorozatom és példás életpályákat villantott fel az Értékeink műsorom.

– Aztán négy éven át brüsszeli tudósító volt. Milyen feladattal?

– Folyamatosan beszámoltam az Európa Parlament, a Bizottság és a NATO történéseiről. Eleinte az ATV-nek, majd az első magyar online tévécsatornának, a SuperNetnek.

– Nem visszalépés ehhez képest Pécsre költözni?

– Nem, ha az országos nemzetiségi központ megvalósul, melynek tehát most zajlanak körkép jelleggel a felvezető eseményei. A félreértések elkerülése végett hozzátenném, mi nem csak a hagyományokra helyezzük a hangsúlyt, hanem a nemzetiségi kultúrára, a nálunk élő nemzetiségek sajátosságaira.

Tőzsdeszakértő és filmforgalmazó

Rozsnyai Ilona Budapesten született 1960-ban. Üzemgazdász diplomát szerzett a Kereskedelmi Főiskolán, s kezdetben tőzsdeszakértőként dolgozott. Elvégezte Szegeden a JATE média szakát, és a Külkereskedelmi Főiskola master továbbképzését, angolul, franciául beszél. A Hungarovideo filmforgalmazója volt, 1995-ben a tévéhez került, az ATV-ben négy évig a híradó főszerkesztőjeként, majd újabb négy éven át több csatorna brüsszeli tudósítójaként tevékenykedett. 2006-ban hazajött és újra üzemgazdász lett, egy 11 ezer négyzetméteres fővárosi raktárházat irányított. 2014 óta szervezi Pécsett a Nemzetiségi körkép programokat, emellett a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa. Két fia, Károly (36), a gazdasági rádió főszerkesztője, Zoltán (35) szállítmányozási szakember és egy unokája van.

http://www.bama.hu/baranya/kultura/rozsnyai-ilona-nemzetisegi-kozpontot-epit-619117