Total Art
Nemzetközi Müvészeti Egyesület

Galéria:
Pécs, Király utca 24.

Nemzetiségek Napja - Kardos Andrea beszéde

A Nemzetiségek napja felszólások eredeti szövege Lehőczné Kardos Andrea tolmácsolásában. Nemzetiségek Napja 2015 - Pécs 2015. december 18. 19 óra Pécsi Nemzetiségi Színház

"A Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület két éve működik és színesíti Pécs kulturális életét. 
Kiemelt céljuk többek között Pécs kulturális értékeinek növelése, a művészeti élet támogatása, a nemzetiségi kultúra ápolása.
Az Egyesület a mai Nemzetiségek napjához kapcsolódóan mutatja be a "Baranyai Nemzetiségi Körkép" zárókiállítását, 
amely összefoglalja az egész éves munkájukat, és átfogó képet ad a Baranya megyében élő nemzetiségekről.
Fogadják szeretettel a Total Art Egyesület két vezetőjét Lehőczné Kardos Andrea elnököt, és Rozsnyai Ilona program menedzsert."

"Tisztelt konzul asszonyok, országgyűlési képviselő úr, alpolgármester úr, nemzetiségi szószólók és elnökök, tanácsnok úr, kedves vendégek sok szeretettel köszöntöm én is Önöket a Total Art Egyesület nevében. Szívből gratulálok Frank Gábornak a nemzetiségi díjhoz.
Két évvel ezelőtt Rozsnyai Ilona kezdeményezésére indítottuk el, állandó kiállításunk a „Pécsi Animáció Története” mellett a Nemzetiségi Körkép programsorozatunkat. A Király utcai kiállító térben két éven át folyamatosan valamelyik nemzetiség kultúrájával ismerkedhetett meg az odalátogató városlakó, vagy turista. A világ minden részről voltak vendégeink, akik nem csak a történelmi emlékeinkből, hanem a közöttünk élő nemzetiségek sokszínű kultúrájából is kaphattak ízelítőt. 
Rövid számvetés a 2 évről: 17 hónap, 13 nemzetiség, 19 megnyitó, 17 + program, több mint 20 ezer látogató. Úgy gondolom sikerült változatos és színvonalas rendezvényekkel színesíteni városunk kulturális kínálatát.
Vendégeink között tudhattunk államtitkárt, tiszteletbeli konzulokat, nemzetiségi szószólókat.
Köszönetet szeretnék tolmácsolni támogatóinknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a sikeres programsorozatunkhoz: nemzetiségi elnököknek, önkormányzatoknak, kulturális intézményeknek, civil szervezeteknek, iskoláknak valamint magánszemélyeknek.
Köszönetet érdemelnek közreműködőink, akik emelték eseményeink színvonalát: zenekarok, táncegyüttesek, művészek, költők, előadók. 
Sikerünkhöz az is hozzájárult, hogy magunk mellett tudhatjuk az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Nemzeti Kulturális Alapot, Pécs város önkormányzatának, és a Pécs Holding Zrt. vezetésének támogatását. Köszönjük.
Zárásként, vendégkönyvünkből idéznék pár bejegyzést:
„ A kiállítást megtekintve mély benyomást tett rám, a sok nemzetiség közötti szoros kapcsolat és tisztelet, örvendek, hogy láthattam.”
„Köszönjük a kezdeményezést, mellyel a nemzetiségek kultúráját, történetét közelebb hozzák a város polgáraihoz”
„Szívmelengető érzés látni német ősi gyökereinket a város szívében! Nagyon szép és gondosan összeállított kiállítást láthattunk.
Köszönöm figyelmüket, és kívánok mindenkinek szeretetteljes ünnepeket!
Lehőczné Kardos Andrea"