Total Art
Nemzetközi Müvészeti Egyesület

Galéria:
Pécs, Király utca 24.

Budapest után először Pécsett látogatható a MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 kiállítás

A Magyar Művészeti Akadémia képekkel gazdagon illusztrált, magyar–angol nyelvű szöveges tárlatát magyar animációs filmekből összeállított vetítési program kíséri a Pécsett megnyíló kiállításon.

A magyar animáció kivételes történetet tudhat magáénak, tele kiemelkedő és máig magával ragadó alkotásokkal, animációs sztárkarakterekkel, milliós nézőszámú mozifilmekkel és külföldön is díjazott művészi alkotásokkal.

A MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 az első amatőr trükkfilmkísérletektől a ma videómegosztókon nézőcsúcsokat döntögető animációs kisfilmekig mutatja be a sokféle és változatos animációs filmes történet legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését és a filmek mögött álló egykori és kortárs alkotókat.

A Magyar Művészeti Akadémia képekkel gazdagon illusztrált, magyar–angol nyelvű szöveges tárlatát magyar animációs filmekből összeállított vetítési program kíséri a Pécsett megnyíló kiállításon.

 

Megnyitó: 2015. május 15 17 óra

Helyszín: Pécs, Király utca 15 – Hattyúház első emeleti galéria

Megnyitja: Dr. Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere

 

A magyar filmgyártás történetének legszínesebb fejezete az animációs film. Olyan máig népszerű karaktereket köszönhetünk neki, mint a Kiskakas, Gusztáv, Vuk, a Mézga család vagy Grabowski. És noha az animációs rendezők játékfilmes kollégáikhoz képest kevésbé ismertek, nem kell senkinek sem bemutatni a magyar animáció máig legnépszerűbb alkotásait jegyző Macskássy Gyulát, Dargay Attilát, Nepp Józsefet, Foky Ottót, Ternovszky Bélát, Szoboszlay Pétert, Richly Zsoltot, Rófusz Ferencet ( első magyar Oscar díj), Horváth Máriát, Cakó Ferencet, Varga Csabát, Hernádi Tibort vagy M. Tóth Gézát, valamint a magyar animáció olyan jeles művészeit, mint Jankovics Marcellt, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökét, illetve Gyulai Líviuszt és Orosz Istvánt, az MMA rendes tagjait.

A kiállítás megtekinthető: 2015. május – június 14.

hétfő kivételével mindennap 10-18 óra között

Belépődíj: 300.-Ft/fő