Total Art
Nemzetközi Müvészeti Egyesület

Galéria:
Pécs, Király utca 24.

Pécs a nemzetiségek városa – kulturális intézettel hangsúlyoznák

Magyarországon 13 nemzetiségnek van parlamenti szószólója, közülük kilenc Pécsett is rendelkezik önkormányzattal. A 2014-es Nemzetiségi Körkép sikere alapján a Total Art Egyesület már egy pécsi Nemzetiségi Kulturális Intézetben gondolkodik.

Pécs a kultúra városa, a Balkán kapuja, hogy csak néhány hangzatos címet említsünk a település titulusai közül. Rozsnyai Ilona, a Total Art Egyesület program- és sajtómenedzsere úgy véli, a nemzetiségek városa is bőven beleillik ebbe a sorba.

- Az egyesület 2014-ben a pécsi nemzetiségek életét, kultúráját, művészetét igyekezett bemutatni Nemzetiségi Körkép című sorozatában, májustól novemberig tíz nemzetiság mutatkozott be a Király utcai kiállítótermünkben, majd december 17-én a Kodály Központban, a Nemzetiségek Napján egy zárókiállítással és műsorral tettünk pontot az eseménysorra – idézte fel a tavalyi évet Rozsnyai Ilona. – Már a tavalyi programsorozat során is kiderült, érdemes mélyebben, alaposabban foglalkozni ezzel a kérdéssel, így 2015-ben a Baranya megyei nemzetiségek életét szeretnénk bemutatni hasonló módon. Azt gondolom, hogy a falvakban, a zártabb közösségekben élénkebben, mélyebben élnek a hagyományok. Ráadásul az eddig bemutatkozó tíz nemzetiségen túl szép számmal élnek a megyében többek között szlovákok, szlovénok és románok is, így tehát sokkal gazdagabb anyaggal találkozhatnak majd az érdeklődők, akiknek a száma már tavaly több ezer volt.

Ez pedig igazán beleillik a sokszínű Baranya képébe, ami újabb lendületet adhat a Total Art Egyesület munkájának, ehhez pedig előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a megyei önkormányzattal is. A tervek azonban még nagyobb ívűek, amihez némi alapot adhat Páva Zsolt polgármester 2009-es választási kampánya, amelyben szintén kiemelten foglalkozik a nemzetiségekkel.

- Hosszabb távon szeretnénk Pécsett megvalósítani a Nemzetiségi Kulturális Központot, ahol helyet kapnának a hazai kisebbségek, a működési vezérfonal például ráépülhetne a nemzetiségi anyaországok nemzeti ünnepeire, és ehhez kapcsolódóan lehetne megrendezni a nagy rendezvényeket – vágott bele Rozsnyai Ilona. – Ez már legalább 13 országos rendezvényt jelentene. Adott esetben párhuzamos eseményekre is sor kerülhetne Pécs és Budapest között, a fellépő művészek megjelennének a budapesti MÜPA-ban és a Kodály Központban is, az NKI által létrehozott eseményként. Az ötletet kedvezően fogadta dr. Hoppál Péter, az EMMI államtitkára, keressük a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékes államtitkárságaival is. Az alap egy Pécsett létrejövő jogi társaság lenne, a város biztosítaná a megfelelő épületet, bekapcsolódnának az előkészítő munkába a parlamenti szószólóval rendelkező kisebbségek is. Tudomásom szerint Európában nincs hasonló kezdeményezés, így ez jelentősen növelné az ország presztízsét, találhatnánk rá uniós forrásokat, és Pécs ideális helyszín lenne, hiszen Budapest után itt működik a legtöbb nemzetiségi önkormányzat, nem beszélve arról, hogy így a város valóban a Balkán kapuja lenne. Ezek persze hosszú távú tervek, egy-két év biztos kell a megvalósulásukhoz, amíg minden érintett szereplő átérzi ennek súlyát, jelentőségét. Akikkel eddig felvettük a kapcsolatot, mindannyian pozitívan álltak hozzá, elkészítettük a megvalósítás lehetséges forgatókönyvét is, igyekszünk fel is gyorsítani ezt a folyamatot.

http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Pecs_a_nemzetisegek_varosa_____kulturalis_intezettel_hangsulyoznak/183958