Total Art
Nemzetközi Müvészeti Egyesület

Galéria:
Pécs, Király utca 24.

Kultúrkincsek a Király utcai zaciban - BAMA

December végéig látható lesz A pécsi animáció története című kiállítás a Király utca 26.-ban, az egykori zaci helyén, de állandó tárlatot terveznek belőle. Itt bárki kipróbálhatja, megtanulhatja a kézi rajzfilmkészítést, tudtuk meg a főszervezőtől, Lehőczné Kardos Andreától.

Valljuk meg, nem jellemző a pécsi magánszervezésű kiállításokra, hogy másfél hónap alatt közel kétezer látogatót fogadjanak. A pécsi rajzfilmkészítés három évtizedes történetét bemutató összeállítás pedig ilyen erősen kezdett. Talán mert Lehőczné Kardos Andrea akár egyetlen érdeklődőnek is vállalja a teljes körű és ingyenes tárlatvezetést – eddig négyszázszor számolt be a tárlat érdekességeiről.

– Hogy tud egy ingyenes kiállítás hosszú távon életben maradni?

– A belváros újratöltve program keretében az épületben egy dizájnlabor kapott működési lehetőséget, a formatervezés, a belsőépítészet, a 3D, az animáció területén kínálva kreatív szolgáltatásokat. A földszinten pedig a 34 éves pécsi filmstúdió még ma is működő gépei láthatók, közülük több is a maga korában kategóriája „Rolls Royce-ának” számított. Berendezések, melyeken egykor olyan legendás rajzfilmek születtek meg, mint a Pityke őrmester, a Trombi és tűzmanó, a Sárkány és papucs.

– Mi a legvonzóbb a bemutatón?

– A kézi filmkészítés teljes folyamata láttán sokan megpróbálnak maguk is elkészíteni egy rajzfilmkockát. Aztán leesik az álluk, amikor kiderül, hogy ezzel a módszerrel egy egész estés rajzfilmhez két éven át harminc ember munkája kellett.

– Újabb rendezvények is csapódnak a tárlathoz.

– A pécsi Zeneszüretre rajzversenyt hirdettünk, most a beérkező munkákból nyílt minikiállításunk. A jövő héten a magyar festészet napja alkalmából lesz időszakos bemutatója két fiatal pécsi festőművésznek, az animációs világnap tiszteletére október 22–26. között a művészeti szakközépiskolások filmplakát-kiállítása látható, 27-én pedig a Pannónia Filmstúdióról készült dokumentumfilmet vetítjük, ahol a rendező Szalay Péterrel is lehet majd beszélgetni. Október végén pedig gyerekek tervezte mesefigurákból lesz újabb rajzkiállítás.

– Jövőre is marad valami a tarsolyukban?

– Szeretnénk egy dizájnhetet rendezni, izgalmas programokkal és termékekkel terítenénk be az egész Király utcát. Tervezzük, hogy kéthavonta nemzetiségi dizájnnapot tartunk, ahol a filmezéssel és a formatervezéssel kapcsolatos népművészeti különlegességek kapnának teret, s a régió minden nemzetisége bemutatkozhatna.

Animációs munkák, több mint 30 éven át

Lehőczné Kardos Andrea 1961-ben született Hódmezővásárhelyen. Kétéves kora óta Pécsett él, az Egyetem utcai általánosba járt, a Művészeti Szakközépiskolában grafika szakon érettségizett. 1979-től 2012-ig a Pécsi Filmstúdiónál (a rendszerváltást követően a jogutód vállalkozásnál) dolgozott felvétel- és gyártásvezetőként, mindenes szervezőként. Két lánya van, Lilla 26, Edina 25 éves.