Total Art
Nemzetközi Müvészeti Egyesület

Galéria:
Pécs, Király utca 24.

Mindent megtudhat Pécs és Baranya németjeiről a Király utcában

Csütörtökön nyílt meg a „300 év tükrében" című kiállítás, amely október végéig várja az érdeklődőket baranyai német életek bemutatásával. Megismerhetik, hogy miért volt fontos a hordozókendő a nők életében, miért szerethető a német hagyomány és 1846-tól hogy kezdték gyártani a pécsi sört.

A kiállítás előzményeihez tartozik, hogy a Total Art Egyesület idén májusban indította el a „Pécsi Nemzetiségi Körkép" című rendezvénysorozatot, és nagy sikerrel mutatkozott be már májusban a roma, júniusban a horvát, augusztusban az ukrán és szeptemberben a szerb nemzetiség a Király utca 24. szám alatt található helyiségükben. A Pécsett és Baranya megyében élő nemzetiségek életét bemutató kezdeményezés a hagyományok mellett a képző- és iparművészet, a zene, az irodalom, a tánc, a színház, a design illetve egyéb művészetek területére is elkalauzolja a látogatókat.

Ez az összművészeti szellem hatotta át már a csütörtök késő délután – mintegy száz érdeklődő részvételével – megtartott megnyitót is, ahol a köszöntők előtt és közben a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont ifjúsági zenekarának fúvósai játszottak német dallamokat.

A megnyitón Páva Zsolt emlékeztetett, a török kiűzését követően Pécs német város volt, így annak újjászületésében a németség meghatározó szerepet töltött be. A polgármester elmondta, a mostani kiállítás tisztelgés német honfitársaink előtt, a tárlat anyaga pedig arra világít rá, hogy kultúrájuk milyen hatást gyakorolt a többségi nemzettársakra. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a helyét kereső pécsi főutca egyre több, ehhez hasonló kulturális rendezvénynek ad otthont.

Gerner Zsuzsa tiszteletbeli német konzul hosszas történelmi visszatekintésében méltatta a német nemzetiségnek elsősorban a pécsi kultúrára, oktatásra és gazdaságra vonatkozó hatását. Mint felidézte, a világi színjátszást németek hozták el Pécsre, s a város első újságja is német nyelvű volt. Pécs egyik legrégebbi - 1698-ból származó - levéltári iratát idézve elmondta, a török kiűzését követően 89 német pécsi családfőről tudtak, s a 19. század második feléig többségbe kerültek a németek a városban, majd azt követően az asszimilációnak köszönhetően számuk csökkenni kezdett. A tiszteletbeli német konzul kiemelte, a legutóbbi népszámláláson majdnem 5400-an vallották magukat németnek.

Az eseményen köszöntőt mondott még Frank Gábor, a Pécsi Német Önkormányzat elnöke és Ritter Imre, a parlament német nemzetiségi szószólója. Az egyedülállóan színes tárlatot október végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Mindent_megtudhat_Pecs_es_Baranya_nemetjeirol_a_Kiraly_utcaban/177576